Drift & verksamhet
Skogen
På Sälboda har vi fina traditioner av skogs skötsel. Förutom egen skog hjälper vi även andra markägare att sköta sin skog. Uppdragen varierar med allt från plantering, röjning till gallring och slutavverkning. Vi skräddarsyr våra tjänster efter skogsägarens behov. Ansvarig för den skogliga verksamheten är Ivar Ode, tel 070-3130990.
Korna
Mjölkproduktionen drivs i ett AB som ägs gemensamt av Jörgen Blakstad och Michael Sörensen. Mjölken levereras till Arla.
Vall areal om drygt 100 ha arrenderas av Sälboda Gård samt därutöver bete spridda på omfattande arealer i kommunen. Korna och ungdjuren håller fält öppna på flera platser runtom Arvika.
Grisarna
Uppfödningen av griskultingar är utarrenderad till Mikael Magnusson sedan 2012 som också odlar spannmål på cirka 150 ha av gårdens areal.
Bra tips för vattenvård
Källa: Skogsstyrelsen.se
”Det är lätt att förorena vatten om skogsbruket inte sköts klokt. Men det kan också vara ganska lätt att undvika skador. I Sälboda vattenlandskap finns tips på enkla och billiga åtgärder som löser många problem.
Sälboda gård ligger någon mil utanför Arvika i Värmland. Där fanns goda förutsättningar i form av intresserade och kunniga personer – Bo-Erland Johansson, skogskonsulent på Skogsstyrelsen, skogsförvaltaren Ivar Ode och markägaren Jörgen Blakstad.
Där finns också en gemensam oro över de ökande problemen som skogsbruket orsakar i vattensystemen i form av utlakning av skadliga ämnen.
– Jag har ofta stått ute i skogen och i utbildningssyfte försökt beskriva med ord en bild som inte finns där, säger Bo-Erland Johansson. Vi ville skapa ett informationsområde där det ska vara iordningställt och där vi kunde visa hur vi kan begränsa flödena, minska påverkan från maskiner och så vidare.
Diskussionerna om ett demonstrationsområde började föras för tre år sedan. Sedan dess har det blivit ganska stora mängder arbete, och även om en ledstjärna har varit att de åtgärder som visas ska vara så pass billiga att de flesta klarar av dem ekonomiskt, har det kostat en del att ställa området i ordning.
Ekonomiskt stöd från Världsnaturfonden WWF har gjort projektet möjligt.
– Skogsägarna ska känna att ”det här kan jag göra hemma”, säger Ivar Ode. Vi har byggt grejer på helgerna, provat och säkert gjort misstag också. Det har varit intressant för oss själva att utvecklas och få nya idéer. Bo-Erland Johansson kallar resultatet för tillämpad ekologi, och Ivar Ode lägger till att det säkert går att åstadkomma ungefär samma saker som de gjort med andra grepp.
Bo-Erland Johansson och Ivar Ode pekar på vikten av omsorg längs hela vattenkedjan – från minsta lilla tillflöde till de större vattnen. Även vattendrag så små att de inte ens finns utsatta på kartan är viktiga; om de utsätts för till exempel körskador påverkas vattnet långt ner i systemet. På samma sätt måste hela kedjan från beställare till utförare fungera om det ska bli bra.
Allt börjar med klok planering, och här är det viktigt att markägaren vet vilka krav som kan ställas. Det är en utbildningsfråga. Minst lika viktigt är att den som gör jobbet har rätt maskiner och rätt kunskap för att kunna göra ett klokt jobb. Bo-Erland Johansson och Ivar Ode anser också att det måste till någon form av ekonomisk kompensation för entreprenörer som offrar dyrbara arbetsdagar för att sitta på kursbänken.
Det har tagit längre tid än beräknat att färdigställa Sälboda vattenlandskap. Men nu är det i stort sett klart, och det har börjat komma besökare som brinner av lust att lära sig mer om vattenvård. Huvudmålgruppen är markägare och entreprenörer, men också skolklasser – morgondagens skogsägare – och andra kan få guidade turer i området.
– Man märker ett intresse. Och även om det här inte är fulländat har vi dragit igång en process, säger Bo-Erland Johansson.
Vattenlandskapet har redan nu uppmärksammats med utmärkelsen ”årets naturvårdare” av Arvikabygdens naturvårdsförening.”